A new neighbourhood for Sydney's east

Newmarket

Newmarket, the neighbourhood that has begun to transform the former Inglis stables, stitches together past and present through its masterplan, high quality housing, retail, dining and public space.

The eastern precinct, Newmarket’s first completed stage, celebrates the site’s landscape and built heritage, combining with new buildings and landscape in a simple masterplan defined by new streets and spaces as an extension to Randwick’s public domain.

The centrally located Inglis Park, by Arcadia Landscape Architects, adapts the heritage Sales Ring into a unique playground under the shade of the famous Moreton Bay Fig. Yarraman Avenue, a new street, wraps the park and precinct’s eastern edge to improve public access and offer future connections to Randwick Girls High School. A central pedestrian axis connects the entire site from north to south: from the Barker Street dining precinct, to Inglis Park, past Newmarket House Childcare Centre, to the State Listed Big Stable.

Six new apartment buildings provide a range of housing typologies from council-owned affordable housing through to larger penthouses. Two architects worked in concert developing their complementary designs, with Newmarket Residences by Bates Smart north of the park, and Figtree Pocket by Smart Design Studio to the south.

1 / 5

Newmarket Residences encompasses 128 apartments and ground floor retail in two 8-storey buildings which frame the precinct’s northern gateway. The buildings’ expression of open precast concrete frames relates to the civic context of Prince of Wales hospital and the adjacent schools whilst accommodating everyday life: shops and cafes below, and apartment balconies and windows above. The sandstone tinted precast concrete is complemented by dark bronze metal framing to balustrades, window frames, sunshading and privacy screens.

Apartment planning is simple and generous, with a focus on natural cross ventilation, framed picture windows and open corner balconies with strong connection to the established tree canopy. The apartment interiors hint at the stables’ history, with materials such as timber framed joinery, brushed nickel tapware and leather joinery handles.

Four residential buildings, containing 165 apartments, compose Figtree Pocket at the south end, designed by Smart Design Studio.

1 / 3

Details

Client

CBUS Property

Collaborators

Smart Design Studio

Arcadia Landscape Architecture

HDR

Location

Sydney | Gadigal Country, Australia

Year

2020

Status

Completed

Area

65,000sqm (GFA)

Awards

Australian Institute of Architects (AIA) NSW, Winner Aaron Bolot Award for Residential Architecture - Multiple Housing, 2021

Randwick City Architecture and Urban Design Awards, Joint Winner Best Urban Project, 2020

Randwick City Architecture and Urban Design Awards, Winner People’s Choice Award, 2020