Close

Iglu Redfern, Sydney

View Info

Iglu Redfern
60-78 Regent Street, Redfern, Sydney, New South Wales, Australia

The vision for Iglu Regent Street was to create a vibrant student community located in the heart of Redfern with excellent access to public transport. At ground level a permeable network of laneways provides a pedestrian-friendly environment activated by retail and community facilities. The historic terrace façades have been refurbished to maintain the existing fine grain character and scale of Regent Street. A slender articulated tower form responds to the immediate context, while the associated landscape design allows the building to be integrated into the surrounding streetscape. It’s staggered composition of windows and sunshades respond to aspect and orientation and provide texture and depth to the façade. The material palette references the materiality of Redfern’s historic buildings.

The development accommodates retail tenancies, community space and student accommodation in an 18 storey building consisting of a two storey podium and 16 storey tower. Retail and communal space is located at ground level along with the entry lobby for the student accommodation facility. Indoor and outdoor student communal and recreation facilities are located within the podium on Level 1.

The lobby is entered off a double height pedestrian arcade which extends through to Regent Street. A new laneway activated by retail tenancies has been created through the extension and widening of the existing service laneway located along the western edge of the site.

The articulation of the tower is further reinforced through a differentiation in materials. A contemporary glass and steel façade replaces the existing rendered brick terrace façade and provides a highly visible address for the facility. The secondary tower form has a masonry cladding of which the colour and texture relates to the two storey red brick podium and helps to embed the building within its context.

Client
Iglu Pty Ltd

Area
9,885 sqm (GFA) + 739 sqm retail and community space

Completion
2018

Awards